2017 AOE Winner: Phoenix Biomedical Campus Parking Structure, The Boyer Company, Irvine, Calif.

Category II: Best Design of a Parking Facility with 800 or More Spaces

Phoenix Biomedical Campus Parking Structure
The Boyer Company
Irvine, Calif.
Owner

The city-owned Phoenix Biomedical Campus (PBC) is a 30-acre, urban medical, bioscience, and educational campus that when built out will consist of 6 million square feet of biomedical-related research, academic, and clinical facilities. The city selected The Boyer Company team to fund, design, build, and operate a parking garage on city-owned land to not only serve the campus, but allow for redevelopment of neighboring surface lots into building sites and landscaped open space.

The garage was one of the first constructed in downtown Phoenix under new planning and development guidelines that require parking structures to feature architectural screening and street-fronting amenities such as retail space and shade canopies. Extensive collaboration with the contractor was required to develop design solutions that minimized cost per stall and maximized overall architectural impact.

The design team incorporated a metal panel screen and canopy that tie the building into the architectural character of the rest of the campus. The micro-perforations of the metal panel provide views from the garage to the surrounding mountain parks and downtown skyline while simultaneously filtering the strong sunshine of Phoenix and diffusing natural daylight throughout the garage.

The eight-level, 397,000-square-foot garage houses 1,211 parking stalls, and 2,250 square feet of retail. Two vehicular entry and exit locations and a double park-on ramp system configured in opposite directions improve circulation patterns. Signage elevates the user experience through creative use of color and imaginative design accents. PARCS includes two gated entry/exit locations with three lanes each, one of which is reversible to allow greater capacity at peak morning and evening hours. A permit validation system separates public, office, and medical user groups.

Working with the City of Phoenix, the design team incorporated an underused utility island west of the site into the project, creating a new public plaza and green space. A shade canopy with enhanced lighting covers sidewalks for pedestrians and bike lockers at street level support multi-modal transportation. Variable refrigerant flow and heat recovery systems provide independent control for each of the core rooms for areas with simultaneous cooling and heating requirements. LED lighting with motion sensors and photocells further reduce energy consumption.

A canopy of native paloverde trees and metal paneling provide shade outside and within the garage. The openings and perforations of the metal skin reflect diffused daylight deep within the structure and exceed the natural ventilation requirements required by code.

Project Participants:

  • Okland Construction, Contractor
  • SmithGroupJJR, Design Architect
  • Watry Design, Inc., Structural Engineer & Parking Consultant

Total Cost: $19 million